Začenjamo s spremembami…

Petek, 11. junij 2010

Dragi blogerji in blogerke,

na Siolu smo se odločili, da je čas, da Blogosu vdahnemo novo energijo in ga približamo vam, uporabnikom. Ker pa spremembe ne bodo nastopile čez noč, vas v vmesnem času prosimo za malce potrpljenja.

Na Blogosu cenimo vaše delo in ga želimo bolje predstaviti širši javnosti. Zato bomo na delu naslovnice, ki je bil namenjen samo hišnim blogerjem, v prihodnje več prostora namenili najbolj zanimivim in aktualnim zapisom po uredniškem izboru. Za začetek vas tako vabimo, da si nastavite fotografijo (avatar), za katero želite, da bo objavljena poleg vašega zapisa, ta pa naj bo velikosti 80 x 80 pixlov.

Sčasoma bomo Blogos preoblekli v bolj sodobno, predvsem pa uporabnikom prijaznejšo podobo, o čemer vas bomo seveda pravočasno obvestili. V vmesnem obdobju vas vabimo, da se tudi vi vključite v Blogosovo prenovo s svojimi predlogi in idejami, ki jih lahko zapišete pod komentarje, ter da redno spremljate Blogosov podporni blog, kjer vas bomo obveščali o spremembah.

Želimo vam veliko veselja pri bloganju,

vaš Blogos.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 11. Junij, 2010 ob 13:37 v kategoriji blogos.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

41 komentarjev na “Začenjamo s spremembami…”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Kje je naš Marko?

 2. anja anja pravi:

  Super. Se veselim :)

 3. Rado Rado pravi:

  Nevenka,
  :-)
  ne znaš se igrat. Sprašuješ jih ravno tisto, čemur bi se radi izognili.

  Še nekaj avtorju “pomoči”. Lepo bi bilo če bi prebili imaginarnost gornjega teksta. Ste ta tekst pisali kolektivno? Prikladneje bi bilo, če bi kdo v imenu uredništva le prevzel nase odgovornost. Da nanj stresemo svoj srd in svoje pohvale.
  LP

 4. chef chef pravi:

  Lepo so se znebili Hišnih, hehe, Crnkovič pa ne bev ne mev, verjetno iz inata ne bo objavil niti enega teksta več.

 5. jureciglar jureciglar pravi:

  Imam eno vprašanje. Sedaj, ko sem prebral tole me nekaj zelo zanima. Že dobre tri mesece pišem blog skoraj vsak dan pa se mi do zdaj še nikoli ni zgodilo, da bi ob nalaganju slike napisalo Datoteke nisem mogel shranti na disk. S tem, da imam še več kot 70% prostega prostora. To se mi je zgodilo sedaj dvakrat in to z datoteko, ki sem jo prej brez težav vstavil v objavo (slika). Zanima me samo, če je to povezano s temi spremembami???

  Hvala za odgovor.

 6. nevenka nevenka pravi:

  @3, ja Rado, jaz sprašujem samo to, česar ne vem.
  In če mi kdo hoče kaj prikrivat, je to njegov problem.
  Jaz pošteno vprašam. Res nisem rada prepuščena govoricam, takim in drugačnim. Na Markota sem se lepo navadila, nič me ni motil, kljub včasih nenavadnemu mnenju. Je pač malo podkuril, pa se je potem še nekaj časa kadilo.
  Sem pa zelo zlovoljna, kadar se v kapitalističnih časih delajo politične čistke, zelo neprijetno se počutim zaradi tega v naši lepi deželici. Kot bi imeli nekakšno hunto, ki te čez noč likvidira :-( to niso prijetne okoliščine na blogosu. Že itak je nekaj blogarjev hudo uničilo (in to počne še naprej) splošno vzdušje.

 7. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Če že izpostavljate prispevke tik pod hišnimi blogerji, skupaj z avatarjem in sploh vsem, jih izpostavite z naslovom prispevka, ne z naslovom bloga, kot se je to zdaj zgodilo meni in Siničici. Nekako bi se mi zdelo veliko bolj primerno

  @chef: Čakaj, se mi samo zdi ali si ti spet med hišnimi blogerji?

 8. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @nevenka:

  Ob tem, ko je Marko očitno deloval izključno kot samo administrator, ki je pač objavljal zapise hišnih, bluziš o političnih odstranitvah???? Marsikdaj je šlo za politično ali “politično” odstranitev ali pristavitev, ja, med hišnimi blogerji s politikom Markom na čelu, saj drugih, kakšnih koristnih razlogov pri keglanju s pisci ni bilo opazit. Siol mu očitno noče več plačevat za nič, on pa seveda zelo verjetno brez plačila noče več objavljat. Za razliko od blogerjev, ki jih Siol rad izpostavi, a ne, pa še malo s plačo v žepu povprašajo blogerje za pro bono ideje, kako bi jim šlo bolje vse skupaj od rok … hehe … Šaljivci.

 9. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Volk:

  Izpostavljanje zapisov je že uredniška odgovornost, za katero je treba stat, pri čemer je treba zapise celo prebrat za začetek. Administrator pa samo izpostavlja bloge za formalno povečano možnost večjega obsega klikov.

 10. jesis jesis pravi:

  Spoštovani,
  imam resen in (mislim, da) zahteven

  PREDLOG:
  če želite še popestriti dogajanje na ‘naši’ sceni bi bilo zelo zanimivo, da bi blogerjem ponudili popolnoma novo storitev: foto-sceno v stilu raznih spletnih foto-strani.

  Tu bi lahko prednjačili pred drugimi portali na več nivojih:
  A
  na spletnih fotostraneh se zbirajo le fotografi in je dogajanje temu primerno – visoko-strokovno-dolgočasno (moje izkušnje), ocenjevanje pa popolnoma brez-vezno, saj se nihče ne upa zameriti drugemu, da potem ne bi prišlo do znamenite slovenske “foušlive” maščevalnosti. Posledično so “ocene” vljudnostne in ne povedo NIČ. Zato bi tu predlagal ocenjevanje brez številk, ampak le s komentarji. Kdo je pa dober ali slab, se pa tako ali tako vidi po številu ogledov, ki pri slabem fotografu hitro upadejo.
  B
  za prikaz fotografij bi lahko ponudlili večje formate, kot s v ponudbi drugih, ki z malimi formati dobesedno uničujejo kvalitetne fotografije in jih spravljajo na isti nivo s telefonskimi – zaradi tega bi lahko računali z velikim prilivom tudi resnih fotografov, ki bi vašemu portalu dvignili ugled
  C
  Na osnovi objavljenih fotografij lahko izvedete kup kulturnih dogodkov, natečajev, izborov tega in onega, srečanj in še in še … skratka – začne se resno dogajanje
  D
  izkušeni fotografi lahko ponudimo pomoč in damo na razpolago svoje izkušnje neizkušenim tako v uporabi foto-opreme kot v računalniški obdelavi fotografije. To – recimo – se ne dogaja nikjer in bi lahko bil dodaten izziv za organizatorje portala.

  Če boste pravilno pristopili k temu in se nekaj naučili tudi iz (slabih) izkušenj ali trdoglavosti krive za neuspeh drugih, vas to lahko kmalu “izstreli” med portalne zvezde SLO.

  Poleg tega še en manjši predlog: prosim, da omogočite v komentarjih poudarjanje, podčrtavanje besedila in nameščanje linkov po vzoru gmail-a. Smejkoti (za bloge in komentarje) bi pa verjetno bili že preveč, če bi še to predlagal … saj bi morda kdo od vas pomislil, da sem prezahteven.

  V upanju, da se vam bo moj predlog zdel zanimiv, vam želim lep konec tedna še naprej.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Napaka o kateri govori Jure Ciglar, je zelo moteča !!!

 12. jureciglar jureciglar pravi:

  hvala za odgovor,KI GA NI!
  aha IZTOK. G. TOREJ NISEM EDINI, KI SE MI TO ZDAJ DOGAJA!
  ok potem je to res zaradi sprememb..

  če že uvajate spremembe NAREDITE VEČ TEM, KI BODO V OBLIKI SPLETNIH STRANI ne pa BLOGA, ker je to bolje!!

 13. dare dare pravi:

  O, lepo da ste se spomnili, da bi kaj spremenili. :) Madona, saj ne morem verjet. Škoda le, da se niste oživljanja lotili, dokler je pacient še dihal.

 14. nevenka nevenka pravi:

  Simona, ti misliš, da je bil Dežman (in njegove osebne politično verske frustracije) kot hišni bloger Markotova odločitev? In pojav “vabe” in APM-ja in plonike?
  Se ti ne zdi, da nam je nekdo močno zatežil z pogoji za bloganje, potem pa so desni politični ekstremisti dobili svoj komentatorski poligon?
  Jaz zato kakšnega posebnega urednikovanja seveda nisem videla. Jasno, saj urednik na koncept blogosa ni imel nobenega vpliva. To je Marko sam povedal.
  Oživiti dogajanje na blogosu, ko je nivo zapisov, z redkimi izjemami, zdrknil na najnižji novo, bo težka naloga. Nekaj časa nismo brali ničesar dugega kot Vlatiko napihovanje, Dragičino medvrstično poluvanje po vseh ostalih, Nikotovo natolcevanje v neskončnost,
  potem je še Dajana našla priložnost, da razkrije stare in seveda tudi nove zamere in že omenjeni politični drekatorji…Veliko ljudi se je obrnilo stran. To je dejstvo.

 15. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @nevenka:

  Ne, ne, ne trdim česa takega, da bi bil Dežman Markotova izbira in hkrati odpis Košaka na primer tudi … hehe… Tega ne vem. Je pa jasno, kot si tudi sama zapisala, da od urednikovanja ni bilo nič. Konec koncev je bil med hišnimi še blog Ule Furlan, ko že pol leta ni zapisala niti črke. In še vse ostalo, kar si omenila in se strinjam.

  No, ampak zato se mi zdi najmanj nelogično, da Marko ni več urednik, a ne. Skenslali so vse hišne pač. Tudi Tadeja Zupančiča, ki sem ga rada brala in menim, da je bil za razliko od prenekaterih tam gor, dober pisec. Irena Sirena pa klikabilna. Skenslanje Marka bi pomenilo, če bi večina hišnih ostalo hišnih, Markota bi pa skenslali v vseh ozirih, tudi kot honoriranega pisca. Chefa, fetalija, mene, Košaka, Pograjca itd. so skenslali, ne pa Crnija. Crniju so samo nehali plačevat za nič.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zakaj nalaganje slik ne dela že tri dni in zakaj tega nihče ne pojasni? Čemu potem ta blog, če ga admin ignorira, ostali pa se kregate okoli totalno nevažnih reči?

 17. Rado Rado pravi:

  Kakšnega jasnega koncepta sprememb tu ni videti.
  In tudi ne energije za spremembo. Hočejo avatar, a ne omogočijo namestitve.

  Pozivajo nas k predlogom. Ljubi bog, a doslej niso brali blogov? Saj je bilo že vse večinoma povedano.

  Hišnih torej ne bo? Torej tudi honorarjev ne! Morda hočejo z manj vloženimi sredstvi oživiti blogosfero? Izkoristiti in izpostaviti kakšen dober zastonjski prispevek.

  Če jim bo ratalo jih predlagam za viktorja za posebne dosežke.

 18. nevenka nevenka pravi:

  Ponavadi je tako, malo denarja, malo muzike, ali pa zelo slaba.
  To bi bilo potrebno povedati tudi Türku, ki bi rad brezplačnega slovenskega arbitra.
  Vsaj osnovne stvari bi pač ljudje, ki imajo v rokah škarje hkrati bi pa radi novo platno, lahko obvladali.

 19. jesis jesis pravi:

  @ 16
  Mislim, da je tale stavek v blogu povsem dovolj.
  Citat:
  … Ker pa spremembe ne bodo nastopile čez noč, vas v vmesnem času prosimo za malce potrpljenja …

  To pa, da se slofencljni&slofenceljke VEDNO začno kregati kar “nekiu2pi*de” brez vsake povezave z osnovno tematiko, je pa narodna folklora, katero bi lahko poznal, saj si gotovo slišal za tisto “kdor ne skače ni ..”. treba je pač skakat – zaradi česa pa, je pa tako vseeno. Glavno, da se skače …
  ;o)

 20. jureciglar jureciglar pravi:

  do sedaj sem bil prijazen zdaj mam pa dost!!!!
  IZTOK GARTNER ma čist prou!!! JAZ PIŠEM BLOG in ne morem dajat not slik!!!! KAKO NAJ POL PIŠEM BLOG! DEJ MEJTE NA SIOL JAJCA PA MI ODGOVORTE ZAKAJ TO NE DELA!

  AHA, PA IZJEMNO STE PAMETNI VI BI UPELAL SPREMEMBNE ZDEJ K MAM ŽE USI DOST BLOGOSA!! SORY SAM BLOGOS JE POČAS ZA EN KU*AC, KER NIMA DOBRIH TEM IN FUNKCIJ!!! zkaj spremembe zdej k smo se že vsi navadal na te bedne bloge!! ma pejte se srt!!

 21. perica perica pravi:

  Veseli me, da končno opuščate prazni elitistični koncept hišnih blogerjev, slabo kopiran z Jonasove Rozine. Upam, da ne boste spet ponovili epizode “odpiramo vrata blogerjem,.. wait … zapiramo vrata blogerjem!”. Prav težko mi je bilo gledati kako ste skenslali vsebinsko zelo pestra Simono in Chefa, da bi najeli lenega provokatorja Šterna, ki ni ponudil ničesar. Elitizem je sprejemljiv le, če ima moralno upravičeno osnovo. Blogos je nikoli ni imel.

  To, da ste se za to odločili šele po zatonu blogerske scene, vam ni na čast, ampak bolje pozno kot nikoli.

 22. palčica palčica pravi:

  Strinjam se in zraven podpiram idejo po novem. Je bil že skrajni čas.
  Enostavno je bila prva stran dolgočasna in preveč enolična.
  Glede na napovedane spremembe sem prepričana, da se bo tako pokazalo, da so med nami tudi drugi, zelo dobri pisci tekstov in osebe, ki znajo razmišljati s svojo glavo.

  Pa brez zamere “ta velikih” prosim

  ;)

 23. paxman pravi:

  [vročekrven komentator mode on]
  HOČEM TYSCHEWEGA NAZAJ !!!!
  [vročekrven komentator mode off]

  Meh, na naslovnici Blogosa ne vidim kake spremembe; že od nekdaj se je na vrhu menjavala kaka deseterica.

 24. aris aris pravi:

  Zakaj pa ne?!… Spremembe in novosti so pa ja vedno dobrodošle…

 25. schpella schpella pravi:

  Funkcija za dodajanje podnapisov slikam, oprostite izrazu, serje že dlje časa – podnapis lahko sliki dodaš le, če si si pripravljen za vsako sliko vzeti najmanj 15 minut časa.

 26. paxman pravi:

  Funkcija za dodajanje podnapisov slikam, oprostite izrazu, serje že dlje časa – podnapis lahko sliki dodaš le, če si si pripravljen za vsako sliko vzeti najmanj 15 minut časa.

  Dodaj sliko->Izberi datoteko->vpišeš Naslov->Vstavi v objavo?
  Fertik v desetih sekundah.

 27. schpella schpella pravi:

  V popolnem svetu, ja. V realnosti se pa žal ne zgodi nič :)

 28. paxman pravi:

  V realnosti folk še vedno uporablja IE 0.5 alfa…
  Ali pa samo navrže “Ne dela, poprau, k, tnx bai!”
  Um … k?
  Ja, FFS, ko bi kdo še kej povedal zravn. Recimo: okus OS-a. Žval od brskalnika. Požarni zid. Antivirus. Kateri vtičniki so vklopljeni. Katero temo uporabljaš (to dvoje bi itak morali/lahko videt/vidijo sistemci, ampak okej). Pa potem še, recimo, kateri uploader uporabljaš (html, flash); ali se ne pokaže samo podpis ali se tudi slika ne; ali po aploudu slike – ko vpišeš Naslov/podnapis, shraniš spremembe in zapreš okno (brez vstavljanja slike v objavo!), in zopet hočeš vstavit isto sliko – lahko uzreš vpisan Naslov/podnapis ob tej sliki; pa take. “Da se ne zgodi nič” pomaga ravno … nič.

 29. jesis jesis pravi:

  PREDLOG 2:
  Prosim, da omogočite:
  1 privatna sporočila z odgovarjajočim linkom v vsakem komentarju za tistega, ki je komentar napisal
  2 direkten odgovor na določen komentar – prav tako s posebnim “klikom” v vsakem komentarju

 30. chef chef pravi:

  Spremembe so pa res hude! Čisto drugačen Blogos.

 31. P.J. P.J. pravi:

  In kdaj se bo začelo izvajati kake spremembe? Sem sem priletel iz nekega drugega bloga preko povezave sem in vidim, da je objava stara kak mesec… Torej bi se morala kaka sprememba menda že opaziti?

 32. tadej tadej pravi:

  Na pomoč, prosim: ne vem, kako se je zgodilo, ampak povezava z naslovnice na mojo najnovejšo objavo (sicer zelo hitro in prijazno objavljeno, hvala), ne dela. Hvala.

 33. Rado Rado pravi:

  Spremembe?
  Kriterij izpostavljanja prispevkov je precej nizko. Kot vzor se ponuja povprečnost. Takšen način ne pelje v pozitivno smer.
  Zdi se, da administratorjem manjka kritične širine in globine.

 34. nevenka nevenka pravi:

  Povprečnost ima maso za seboj. Zato pa je povprečnost, Rado. In masa šteje.
  Osebno bi raje tako kot ti praviš, a tako kot je, je malce bolj dimamično kot je bilo. Pa tudi dokaj neznanega blogerja lahko odkriješ, ki ima morda specifiko, ki ti ustreza, pa prej ni bil tako zelo izpostavljen.
  Naj bo tako nekaj časa. Zakaj ne?
  Ne moreš pa pričakovati, da bodo vsi blogerji publicisti.
  Blog je blog.
  Ni pa da bi izpostavljali vulgarne, obrekljive in prepriljive bloge. Človek ima vsega hudega dovolj v resničnem življenju, tu pa se pojavljajo blogi, ki so v bistvu namesto klepetalnih programov in z bloganjem nimajo nobene zveze in samo morijo ljudi. Kot, da se ljudje po pošti nemorejo zmeniti, saj zato pošta je. Nihče ne uživa v njihovih razprtijah in pljuvanju vse povprek.
  Podpisali smo pogoje. Morda bi administrator malce upošteval kakšne in naredil red.
  Na živce mi grejo komercialni blogi, kjer se posamezniki tržijo. To se mi zdi, da ne paše na to sceno. Tudi iz agregata bi jih vrgla, ker so zelo moteči.

 35. jesis jesis pravi:

  @ nevenka – se strinjam. Komercialno-reklamni blogi tule nimajo kaj delati in to je povsod plačljivo (reklama). Poleg tega taki blogi delajo zmedo in povzročijo, da zaradi količine zanimivi blogi še toliko prej izginejo v poplavi traparij tako, da marsikateri zanimiv blog spregledamo.

 36. Rado Rado pravi:

  Razumem te Nevenka.
  Tudi takšen je lahko kriterij. A potem se lahko zgodi to, kar se je bo najbrž zgodilo meni. Namreč zdajle dva, tri dni berem izpostavljene članke. Ker ob nobenem nisem “dol padel”, oz. doživel kakšnega, vsaj malega čustvenega pretresa, jih bom po vsej verjetnosti nehal brati.
  Formula:
  Izpostavljeno = povprečno → ne bom bral (povprečno me ne zanima).

  :-)

  LP

 37. jesis jesis pravi:

  Rado,
  jaz pa ravno izpostavljenih sploh ne berem. Vse kaže, da moj okus ni kompatibilen s tistim, ki izbira te članke. Sem pa prebegnil iz MMCja, ker je tam taka štala med črnimi in rdečimi, da ni za prenašati te bebologije. Tule je pa blažen mir. Če se komu zdi, da ima kaj pametnega dodati vsebini bloga, napiše, če ne, pa ne napiše nič – kar je veliko bolje, kot histerično prerekanje vernikov te ali one vrste in žalitve ne glede na vsebino bloga, če ne spadaš v skupino črnih … recimo. Tam bo “rdečkar” napisal strokoven blog o cvetju in takoj bodo črni planili po njemu kot hijene, lepili “cveke” in pisali žaljivke.

 38. P.J. P.J. pravi:

  No, že pred kakim mesecem sem poslal mail na podporo, pa sem dobil (samodejni) odgovor, da je podpornik na dopustu. Dobro bi bilo imeti več kot enega. :)

  Še bolj hecno je bilo, ko je bil objavljen razpis za sodelovanje. Se potrudim. Napišem sporočilo, ga pošljem… in dobim odgovor, da prejemnik ne obstaja v domeni. Verjetno MS Exchange torej in len admin, ki je pozabil nastaviti alias.

  Saj se trudim razumeti in biti sočuten. Vseeno pa bi se prileglo tudi nekaj reda na drugi strani. :D

 39. nevenka nevenka pravi:

  PJ poletje je marsikje zatišen čas, morda bodo upoštevali naše predloge v jesenskem času?

 40. Suzana P. Suzana P. pravi:

  No, saj zdaj ko bodo pri SiOL-ustoritve podražili za 3 evre (v povprečju za 5 – 10%), bodo verjetno tudi blogom namenili kak evro več. ;)

 41. Nataša Nataša pravi:

  Dragi admin, obljubim, da se bom vzdržala psovk: ali je mogoče izbrisati iz agregata povezavo do mojega novega, nesiolovega bloga, ker je nisem sama objavila in je storil (očitno) to nekdo drug, brez mojega dovoljenja? Hvala za odgovor!

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.